2015-12-08–Costa Rica

Med mycket liten marginal hann jag med sista bussen från Puntarenas till Jaco på Costa Ricas västkust. En lång dag med många billiga bussar börjar leda mot sitt slut. En resa från djungelns La Fortuna med massiva vattenfall och aktiva vulkaner till tropiska klimatet i surfstaden Jaco.

Snart har en vecka i Costa Rica gått. Och det är inte många nätter kvar innan jag måste bege mig söderut till Panama för att ta ett flyg tillbaka till Frorida därifrån jag sedan flyger hem.

San José, Monteverde och La Fortuna är de städer/orter som jag hitills besökt. San José är den lilla huvudstaden där jag spenderade två nätter mest i planeringssyfte.

Efter San José tog jag mig norrut till höghöjdsdjungeln i Monteverde. Såväl i San José som i monteverde träffade jag mycket trevliga människor som reste världen runt. På mitt hostel i Monteverde träffade jag två Australiska läkarstudenter som precis påbörjat sin resa igenom Centralamerika. Dagarna i Monteverde kan ha varit de mest häktiska och roligaste dagarna på länge tillsammans med dessa Australier. Bland giftspindlar, apor, sengångare och giftiga ormar besökte vi djungeln på jakt efter djur. Även på natten när alla djur var vakna. Vi åkte linbanor över stup med utsikter på flera mil. Det sista som hände innan tiden i Monteverde var slut var att jag tillsammans med en av Australierna testade på Centralamerikas högsta bungejump, 150 meter. Mycket roligt och läskigt eftersom det blåste storm. Resan fortsatte sedan tillsammans med dem till La Fortuna. Vädret har tyvärr satt stopp för mycket roliga saker i La Fortuna och jag lyckades aldrig se någon av de två vulkanerna trots att jag bodde precis vid deras fötter. Men jag har badat i vulkanens värmekällor som är 45 grader och sett det kända vattenfallet som mäter 70 meters fall. La Fortuna är en mycket mer turistig stad som gjorde staden till en inte lika stor succé som Monteverde. I morse skildes vi åt då Australierna skulle norrut mot Nicaragua och jag skulle söderut mot Panama.

Costa Rica överlag är mycket trevligt men mer västerländskt än jag trott innan. Detta har gjort att Costa Rica är det dyraste landet att besöka i Centralamerika, men också det säkraste och det landet där flest kan engelska. Poliser ser man överallt, betydligt mer än i Sverige vilket är viktigt för Costa Rica eftersom landet valt att avveckla sin militär.

Nu sitter jag här, i en buss söderut längs stillahavskusten med blixtrar och dunder utanför och med enorma vågor i havet. 31 grader ute också, trots att det mörknat.

Pura vida, som man säger lokalt.

Vi hörs!

/JJ