2015-11-19

Här kommer en längre uppdatering eftersom det varit tyst senaste dagarna. 

Den 14e maj hoppade jag på ett tåg från Denver till San Francisco. Detta efter att ha flygit Miami – Denver och spenderat natten ensam på flygplatsen. Min första wow-känsla kom redan på flygplatsen när det mörker jag stirrat ut utanför fönstret förvandlades till snötäckta bergstoppar i gryningen. Då visste jag på riktigt att jag var i Colorado. Den 33-timmars tågresan började med slingrande bestigning av klippiga bergen. Det var en resa genom vackra dalar, spegelklara sjöar, slingrande bäckar, branta stup och massiva utsikter. En tågräls kommer mycket närmare naturen än vad en bilväg kan göra vilket var häftigt. Vi steg till 8500 fots höjd intill en skidanläggning innan vi åkte utför igen. Resan fortsatte genom häftiga bergsområden innan det blev mörkt för natten. När solen väckte mig hade vi kommit en bit in i norra Nevada, där kyliga öknar blandades med berg på långt håll. Vi åkte även igenom flera mindre städer som såg ut som tagna från vilda västern. Tågets var av äldre skick men gick som det skulle. Jag sov på min plats i de breda fåtöljerna som lätt kunde fällas ner till sängliggande möbler. Det fanns en restaurang där det serverades tre måltider om dagen. Dock väldigt dyrt så jag nöjde mig med de nötter jag köpt på flygplatsen. Väl när vi passerade gränsen till Californien ändrades klimatet mer från öken och bergsområden till vackra, öppna landskap. 33 timmar efter start anlände vi till San Francisco. Trots att tåget inte hade wi-fi så lyckades jag boka ett boende i San Francisco vid ett stopp. Resan var väldig häftig och någonting jag kommer minnas extra bra. 

När jag anlände till hostelet i San Francisco visade det sig att jag skulle dela rum med tre andra svenska grabbar, som bilat från Chicago genom Texas och hit. Alla tre jobbade på samma företag i Göteborgstrakten och kände varandra därigenom. Vi har umgåtts en del under tiden och idag åker de söderut mot San Diego och jag stannar en natt till i San Francisco. SF är verkligen är häftig stad med mycket backar. Igår besökte jag fängelset Alcatraz som ligger strax utanför San Franciscos kust. Häftigt att se var Al Capone satt och hur de som försökte rymma tog sig till. Tyvärr är det så att så fort mörkret faller på sen eftermiddag flockas gatorna av hemlösa och knarkare. Men det kanske bara är i området runt hostelet. . Imorgon åker jag vidare med buss söderut mot Los Angeles efter fyra nätter i SF. Jag ska försöka hinna med ett inlägg till från San Francisco innan jag lämnar staden.  

Bilder från tågresan:
image

image

image

image
image
image

San Francisco:
image

image

image

image

image

image

image

Cellen därifrån några lyckades ta sig ut. Genom det lilla hålet de gjort. (I bilden ovanför)

image

/JJ